Den 20 januari i år hölls årets upplaga av Nordic Choice Hotels årliga VinterKonferens (VK). En av årets stora nyheter var det Lisa Farrar som stod för. Lisa är Chief Digital Officer på Nordic Choice Hotels och även VD för koncernens IT-leverantör eBerry.

På scen, med strålkastarljuset på sig inför koncernens alla uppemot 4000 chefer, målade hon upp en stor vision om framtiden. De mest frekventa hotellgästerna reser som mest 60 dagar per år. Resterande över 300 dagar har Nordic Choice Hotels ingen påtaglig relation till dem. Men det kommer det att bli ändring på. Nordic Choice Hotels kommer att börja erbjuda hotelltjänster utanför hotellens väggar och direkt hem till gästerna; ett sätt för gästerna att ”always stay checked in”. Det här är en helt ny affärsmöjlighet där en hotellkänsla skapas hemma.

Lyxen att vara omhändertagen och hotellkänslan av fluffiga vita kuddarna, perfekta handdukar, doften av exklusiva badrumsprodukter, det vikta toalettpappret, är något som gästerna förtjänar varje dag, fortsatte Lisa.

Det som gjorde nyheten mer än enbart en vision, var avslöjandet att framtiden redan är verklighet idag. I Stockholm genomförs nämligen ett pilotprojekt tillsammans med startup-bolaget L2GO och Clarion Hotel Amaranten där hotelltjänster levereras hem till hotellens lojalitetsmedlemmar.

Se filmen nedan från Lisa Farrars presentation.

 

 

Om L2GO i samarbete med Nordic Choice Hotels

L2GO är ett företag inom cirkulär ekonomi som i samarbete med Nordic Choice Hotels står bakom konceptet Hotellkänslan™. Vår mission är att på sikt förändra vårt allas beteende, så att världens resurser kan användas på ett smartare sätt. Textilproduktionen är en av våra största miljöförstörare. Med modern teknik kan vi tillsammans skapa förutsättningar för att gemensamt och på enklast möjliga vis bidra till att vi blir bättre på att hushålla med jordens begränsade resurser. Precis som på ett hotell behöver du inte ha egna sängkläder och handdukar, utan i Hotellkänslan™ ingår förutom städning även bäddning samt att nymanglade sängkläder, tvättade badrumstextilier och påfyllning av duschtvål för hemmet ingår som en tjänst. Textilierna plockas upp, tvättas och manglas i professionella tvätterier som har högsta nivå av hygien. Därigenom bidrar kunderna också till miljön på ett positivt sätt genom att spara upp till 50 procent koldioxid (CO2) och vatten jämfört med att tvätta det i en vanlig privat tvättmaskin.

 

Läs mer om tjänsten

Testa tjänsten på www.wellbe.l2go.com